مالیات چیست؟

شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد تعریف دقیق مالیات چیست؟
در جواب این سوال باید گفت: از آن‌جایی که دولت در جهت عمران و آبادانی کشور متحمل مخارجی می‌شود لذا مبالغ این مخارج از افراد، با توجه به میزان درآمدشان کسب می‌گردد.

لذا مالیات قسمتی از درآمد صاحبان مشاغل است که توسط قانون و با توجه به میزان درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی تعیین می‎گردد و هر شخص اعم از حقیقی و حقوقی موظف است مبالغی را به‌عنوان مالیات به دولت پرداخت کند که این مبالغ در جهت هزینه‌های عمومی، سیاسی و اجتماعی کشور به کار می‎روند.
این مبالغ با توجه به قوانین مالیاتی توسط دولت وصول می‌گردد.

مالیات به دو دسته مستقیم و غیر‌مستقیم تقسیم می‌شود.
مالیات مستقیم: مالیات‌هایی هستند که توسط ماموران مالیاتی به صورت مستقیم و بدون واسطه از درآمد یا دارایی اشخاص حقیقی یا حقوقی وصول می‌شود.
مالیات غیر مستقیم: مالیاتی است که با واسطه و به‎طور غیرمستقیم از شهروندان گرفته می‌شود.
این مالیات، غالباً بر قیمت کالاها و خدمات اضافه شده و به مصرف‎کننده منتقل می‌گردد و شامل مالیات بر واردات و مالیات بر معاملات است.

معاملات فصلی (ماده ۱۶۹) چیست؟

معاملات فصلی موجب تعین دقیق درآمد افراد حقیقی و حقوقی مشمول مالیات شده که باعث شفاف‎سازی اطلاعات می‎شود و به عنوان عدالت مالیاتی در کشور شناخته می‎شود.
این قانون در سال ۱۳۹۱/۰۱/۰۱ توسط سازمان امور مالیاتی در قالب ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات‎های مستقیم آغاز گردیده است.

کلیه دستگاه‎های اجرایی، سازمان‎ها، شرکت‎ها مکلف هستند، فهرست معاملات فصلی خود را حداکثر تا ۴۵ روز پس از پایان هر فصل به صورت الکترونیکی از طریق پورتال سازمان یا به صورت فایل به اداره امور مالیاتی زیربط ارائه دهند.
بنابراین (مودیان می‎بایست در صورتحساب صادره شماره اقتصادی طرفین معامله را درج و فهرست معاملات فصلی خود را تا ۴۵ روز پس از پایان هر فصل به اداره امور مالیاتی ارسال نمایند).

مالیات | یکتا تحلیلاشخاص حقیقی و حقوقی که فاقد شماره اقتصادی می‎باشند مکلف هستند، مادامی که برای آن‎ها شماره اقتصادی صادر نشده از شماره ملی برای اشخاص حقیقی و شناسه ملی برای اشخاص حقوقی به جای شماره اقتصادی در معاملات استفاده نمایند.

چنان‎چه انتهای سال مالی اشخاص حقوقی در خلال یکی از فصل‎های سال شمسی باشد، برای فصل شمسی مذکور دو فهرست معامله تنظیم و ارسال می‎نمایند به گونه‎ای که از ابتدای فصل شمسی تا پایان سال مالی خود یک فهرست و همچنین از ابتدای سال مالی تا پایان فصل شمسی مذکور نیز یک فهرست جداگانه تسلیم می‎نمایند.

برای فاکتور‎هایی که از اشخاص حقیقی خرید کرده باشیم و شامل شناسه ملی یا کد اقتصادی نباشند و حد نصاب آن‎ها کمتر از ۱۰ درصد باشد را از طریق فاکتور‎های تجمیعی ثبت می‎کنیم. چنان‎چه در مورد مسائل مربوط به مالیات برای شما پرسش‎هایی مطرح شد، می‎توانید از خدمات مشاوره مالیاتی مراکز معتبر، استفاده کنید.

شرایط ثبت فاکتور به‌ صورت تجمیعی در صورت معاملات فصلی:

۱) در صورتی که از اشخاص حقیقی خرید کرده باشیم، از این رو خرید از شرکت‎هایی که دارای کد اقتصادی هستند را نمی‎توانیم به صورت تجمیعی ثبت کنیم.

۲) حد نصاب معاملات کوچک که ده درصد هستند را رعایت کنیم.

۳) اگر دو فاکتور از یک شخص حقیقی خریداری شود و مبلغ آن‎ها به تفکیک، زیر حدنصاب باشد ولی اگرجمع شوند بالای حدنصاب می‎رود؛ در این موارد اگر تجمیعی ثبت شود کاملا غلط است باید فاکتورها تک به تک ثبت شده و بابت هر کدام یک رکورد گرفته شود.

مالیات | یکتا تحلیل برای خرید‎های تا میزان ۱۰ درصد مبلغ حد‎نصاب معاملات کوچک، معاملات مذکور را طی یک سطر در فهرست سه‎ ماهه‎ خرید به صورت تجمیعی به شرح معاملات کم‎تر از ۱۰ درصد مبلغ حد نصاب درج می‌شود.

فروشندگان مشمول در موارد فروش تا میزان ۱۰ درصد مبلغ حد نصاب معاملات کوچک نیاز به درج شماره اقتصادی خریدار در صورتحساب صادره نداشته و جمع این‌گونه معاملات را طی یک سطر در فهرست سه ماهه‏‎‎ی فروش به صورت تجمیعی به شرح معاملات کم‎تر از ۱۰ درصد حد‎نصاب درج می‎شود.

جرائم ماده ۱۶۹ مکرر

۱) در صورت عدم صدور صورتحساب یا عدم درج شماره اقتصادی خود و طرف معامله حسب مورد یا استفاده از شماره اقتصادی خود برای معاملات دیگران یا استفاده از شماره اقتصادی دیگران برای معاملات خود مشمول جریمه‎ای معادل ده درصد (۱۰%) مبلغ مورد معامله‎ای که بدون رعایت ضوابط فوق انجام شده است، خواهند بود.

۲) عدم ارائه فهرست معاملات انجام شده به سازمان امور مالیاتی کشور طبق دستورالعمل صادره مشمول جریمه‎ای معادل یک درصد (۱%) معاملاتی که فهرست آن‎ها ارائه نشده است، خواهد بود.

۳) استفاده‎کنندگان از شماره اقتصادی دیگران نسبت به مالیات بر درآمد و همچنین جرایم موضوع این ماده با اشخاصی که شماره اقتصادی آنان مورد استفاده قرار گرفته است مسئولیت تضامنی خواهند داشت.

۴) در مواردی که خریدار از ارائه شماره اقتصادی خودداری و فروشنده نسبت به اجرای تکلیف قانونی خود مبنی بر تکمیل فرم امتناع و ارسال آن به اداره امور مالیاتی خود اقدام نماید، خریدار با توجه به مسئولیت تضامنی مشول جریمه‎ای معادل ۱۰% مبلغ مورد معامله خواهد بود.

۵) عدم ارائه صورتحساب‎های مربوط به خریدهای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع بندهای “الف” و”ب” ماده ۹۵ قانون مالیات‎های مستقیم در سال عملکرد و سال بعد از آن که مورد درخواست ماموران مالیاتی قرار گیرد، مشمول جریمه‎ای معادل ۱۰% مبلغ صورتحساب‎های ارائه نشده خواهد بود.

۶) هرگونه جعل، تقلب، معاملات غیرواقعی، سوء استفاده و تبانی اشخاص موضوع دستورالعمل ۱۶۹ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم در ارتباط با صدور صورتحساب و شماره اقتصادی خلاف مقررات بوده و ضمن مسئولیت تضامنی، مطابق با قانون مبارزه با پولشویی، قانون ارتقاء سلامت نظام اداری مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام و سایر قوانین و مقررات مربوطه اقدام خواهد گردید.

خدمات مشاوره مالیاتی۷) هرگاه سازمان امور مالیاتی کاربرد وسایل و روش‎ها و صورت حساب‎ها و فرم‎هایی را جهت نگهداری حساب برای هر گروه از مودیان ضروری تشخیص دهد، مودیان مکلف به رعایت آن‎ها می‎باشند، عدم رعایت موارد مذکور در مورد مودیانی که مکلف به نگهداری دفاتر قانونی هستند موجب بی‎اعتباری دفاتر مربوط خواهد بود و در مورد سایر مودیان موجب تعلق جریمه‎ای معادل بیست درصد (۲۰%) مالیات منبع مربوط می‎باشد.

۸) چنان‎چه ادارات امور مالیاتی ذیربط موقع رسیدگی، به موارد تخلفی مانند جعل، تقلب، معاملات غیر‎واقعی و تبانی و سوء استفاده راجع به صورتحساب و شماره اقتصادی برخورد نمایند، موظف هستند،  از طریق اداره کل ذیربط به دادستانی انتظامی مالیاتی گزارش نمایند تا عندالاقتضاء متخلفین تحت پیگرد قضایی قرار گیرند.
اقدام به تعقیب قضایی، مانع مطالبه و وصول جرایم مالیاتی موضوع ماده ۱۶۹ مکرر نخواهد بود.

۹) اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع بندهای (الف) و (ب) ماده (۹۵) قانون مالیات‎های مستقیم مکلف به نگهداری صورت حساب‎های مربوط به خریدهای خود در سال عملکرد و سال بعد از آن می‎باشند و در صورت درخواست ماموران مالیاتی باید به آنان ارائه دهند.
در غیر این صورت مشمول جریمه‎ای معادل (۱۰%) صورت حساب‎های ارائه نشده خواهند بود.

۱۰) جرایم ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات‎های مستقیم غیرقابل بخشش است و از طریق مقررات اجرایی موضوع قانون مالیات‎های مستقیم قابل وصول خواهد بود.

آشنایی با مسائل دارای لازمه‌ی کار یک حسابدار ماهر است که با گذراندن دوره‎های آموزش حسابداری اصفهان می‌توانند مهارت‎های لازم را به دست آورند.

 

 

 

 

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *